Kuchyně

Kuchyně

Kuchyňský kout vytváří technologické srdce domácnosti, lidé se v ní ráno loučí a odpoledne znova setkávají. Jednou z jejích hlavních rolí je funkčnost. Kuchyně se pomyslně dělí na pracovní zóny, které jsou na sebe navázané tak, aby byla funkčnost kuchyně co největší. Proto při plánování kuchyně je potřeba dodržet návaznost jednotlivých zón, aby kuchyně splnila požadavky provozu.

V dnešní době už kuchyně přestávají být v odděleném prostoru, ale stávají se součástí společných prostor jako je jídelna nebo obývací pokoj. Takové kuchyni se říká obytná. Kuchyně by měla být navržena ve stejném stylu jako zbylá část okolního interiéru pro celkovou jednotu.

Tvar kuchyně

První bod, na který je potřeba se zaměřit při navrhování kuchyně, je ergonomie společně s celkovým tvarem kuchyně. Kuchyni můžeme mít lineární, do tvaru L nebo do tvaru U. Jakákoliv se dá následně doplnit i ostrůvkem. V menších prostorách se většinou volí do tvaru L kvůli úspoře místa, či menší lineární. Ve větších prostorách si můžeme následně dovolit udělat kout prostornější a připojit jmenovaný ostrůvek. Obecně platí pravidlo, že při navrhování kuchyně je snaha o co největší souvislou pracovní desku.

 

Ergonomie

Kuchyni si můžeme pomyslně rozdělit na základních 5 zón: zásoby, ukládání, mytí, příprava a vaření. V ideálním případě by na sebe měli přesně takto zóny navazovat. Kuchyně má být navržena tak, aby nám usnadnila práci. Základní pomůcka u typické kuchyně do L je si představit pomyslný trojúhelník a do každého jeho rohu umístit nejnavštěvovanější stanice: dřez, lednice a varná deska. Poblíž každého spotřebiče se do úložných prostor ukládají y produkty nebo nádobí potřebné k dané sekci. Pro praváky a leváky budou pracovní zóny rozvrženy zrcadlově.

Ukládání předmětů

V každém prostoru je žádané mít kuchyni s velikým úložným prostorem. Často používané nádobí nebo kuchyňské náčiní patří do lépe přístupných prostor pod pracovní deskou nebo do nižší pater horních skříněk. Ostatní produkty nebo pomůcky se můžou nacházet na hůř dostupných místech.

Druhy úložných prostor

Máme několik možností, jak vyřešit otázku členění úložného prostoru. V kuchyni se nejčastěji používají výklopy, závěsy nebo zásuvky.

Výklopy jsou z jmenovaných nejnovější, kdy je kování umístěno na dvířkách, které se otevírají směrem nahoru. Závěsy představují klasickou formu otevírajících dvířek. Můhou mít různé druhy otevírání jako tip on – otevírání stlačením, nebo clip – klasické otevírání dvířek. Zásuvky se používají v každé kuchyni. Je to praktická a výhodná varianta na vyřešení prostoru pod pracovní deskou.

Ve spodních částech se poslední dobou nejčastěji pracuje s celovýsuvnými zásuvkami. Mělčí se používají na příbory nebo kořenky, hlubší na hrnce, malé kuchyňské spotřebiče nebo i talíře s miskami. Celkový vzhled kuchyně velmi ovlivňuje typ úchytek. Úchytky mohou být viditelné, klasické nebo hrazdy, zapuštěné nebo neviditelné, které se naráží na hranu dvířek. Pro větší pohodlí je možné instalovat na dvířka a zásuvky elektrický pohon, a dvířka tak otvírat pouhým dotekem.

Spotřebiče

V dnešní moderní době existuje řada spotřebičů s vyspělou technologií, které mají i oslnivý design. V kuchyni je možnost volně stojících spotřebičů, nebo vestavěných, které jsou její součástí. Spotřebiče je dobré vybrat takové, aby byl sjednocený jejich vzhled. Design můžeme zvolit černý, bílý nebo nerezový.

Materiály

Při navrhování e potřeba zvolit kvalitní materiály, které nebudou mít problém s mastnotou, vodou nebo teplem. Obecně jsou potřeba odolnější materiály, protože jsou vystaveny většímu opotřebování než ostatní zařízení. Z kovu se nedoporučuje leštěný, protože je náchylný k rychlému poškrábání. Na kuchyňskou desku se s oblibou používá umělý kámen, která nepotřebuje náležitou péči jako kámen přírodní. Také kompaktní deska je velmi odolným materiálem odolným vůči poškrábání a vodě.

Categories: Rodinné domy
it_IT