Barevné trendy roku 2022

Barevné trendy roku 2022

Barvy okolního prostředí ve kterém se pohybujeme mají velký podíl na našich emocích a pocitech. Záleží jak na barvě, tak i na jejím odstínu. Minulý rok byly v oblibě neutrální tóny, nejlépe nenápadné, které splynou s okolím, ale zároveň jsou vysoce elegantní. Pro letošní rok je tu změna, kdy je snaha o kombinaci jednoduchosti a kreativity. Rozdíl oproti minulému roku je i ten, že byly oblíbené barvy se studeným podtónem, letos je tu ale přesně naopak!

Fialková VERI PERI

Specialisté z Pantone Color Institute každý rok hledají inspiraci po celém světě, která by jim pomohla k volbě moderní barvy. Vybraná barva by měla odpovídat náladě ve světě a i být určitou možnou inspirací. Pro letošní rok se rozhodli pro barvu fialek, která ponese název Veri Peri.

Fialová představuje určité mystické tajemno, také podporuje duchovní a celkový rozvoj. Je to kreativní barva, která v lidech probouzí radost a zájem, i když se jí občas bojí a neradi jí nosí nebo používají. Veri Peri nejlépe vynikne na jedinečném povrchu, který může figurovat interiéru, nebo být jen jako jeho drobné oživení. Skvěle vypadá na sametové látce, kovu nebo na nábytku na matném laku. Sehrané duo tvoří s hravou hořčicovou nebo i sytě mechově zelenou.

OLIVE SPRIG jako přiblížení k přírodě

Tato barva svůj boj o světovou jedničku letos sice prohrála, ale to jí na oblíbenosti neuškodilo. Šedozelená, která nám může připomínat zbarvení listů olivovníku, je v dnešní době jedna z nejpoužívanějších barev v interiéru.

Její charakteristika zní uklidňující, uzemněná a uvolňující. Měla by nám navodit sílu a odolnost přírody, která lidem dává potřebný optimismus. Barva Olive sprig se nejlépe kombinuje s ostatními odstíny zelené, jako je smaragdová nebo smrkové zelená. Neomrzí ani v kombinaci s jinými neutrálními přírodními tóny, můžeme použít se světlejších pískovou nebo cappuccino, z tmavších koňakovou nebo kávovou. Barvy se krásně doplňují a vytváří příjemnou atmosféru.

 

vzdušná BRIGHT SKIES

Stejně jako Pantone Color Institute každý rok vyhlašuje i svého favorita firma Dulux, největší prodejce barev. Ta se pro letošní rok inspirovala letní oblohou a po dvou letech těžkých výrazných barev zvolila jemnou variantu Bright Skies.

Modrá barva obecně v lidech probouzí pocit vnitřního klidu a míru. Její zesvětlení v nás tento pocit ještě víc znásobí. Hrálo se i s myšlenkou, že nahradí oblíbenou světle šedou, která se v interiérech objevuje s velikou oblibou. Světle modrá vypadá skvěle s ostatními pastelovými barvami. Hezká kombinace je modrá s bílou, se světlým dřevem a doplněná žlutými akcenty.

Categories: Rodinné domy
en_GB