Jak zastínit okna

Jak zastínit okna

Důvodů proč zastínit okna je celá řada. Po praktické stránce potřebujeme okna zastínit kvůli zatemnění místnosti. V temné místnosti se prostě lépe spí, a ráno nás nevzbudí předčasně vycházející slunce. Pokud nejsme exhibicionisty, tak také večer, když rozsvítíme světla, oceníme zatažení stínění oken. V parném létě nám stínění zase pomůže zamezit stoupání teploty v místnostech, kam svítí slunce.

Stínění však není pouze technickým prvkem, ale i estetickým. Stínění oken je jedním z nejdůležitějších doplňků, které nám pomohou pocitově zateplit, zútulnit a barevně dotvořit celý interiér.

Závěsy a záclony

Klasickým stíněním oken jsou záclony a závěsy. Mají řadu výhod. Pokud jsou správně instalovány, jsou ozdobou interiéru a nejvíce přispějí k útulnosti vašeho domova. Snadno se zatahují a neomezují manipulaci s okny. Jedinou nevýhodou je, že zabírají poměrně dost prostoru. Počítejte, že Vám zaberou 30 cm místa před oknem.

Pokud Vám prostor i finance dovolí, zavěste závěsy a záclony přes celou okenní stěnu. Záclony a závěsy vypadají krásně, když je zavěsíte od stropu. Na strop nainstalujte vodící kolejnice, na závěsy a záclony našijte řasící pásku a pomocí háčků zavěste.

Žaluzie

Horizontalní žaluzie jsou oblíbeným stíněním, protože se snadno ovládají, nebrání otevírání oken a jsou cenově dostupné. Venkovní žaluzie navíc v létě zabraňují přehřívání interiéru. Pokud chcete interiér zůtulnit, zavěste nad okno alespoň záclonu, případně i pruhy látky po stranách vytvářejících dojem zavěsů.

Rolety

Asi největší výhodou klasické navíjecí látkové rolety je nízká cena. Je také vhodným zastíněním pro střešní okna. Roletu je ideální instalovat na zeď před okno. Pokud zvolíte typ kazety, který se montuje na rám okna, pak při jeho otevírání bude kazeta narážet na ostění okna.

Římské rolety

Římská roleta je oproti navíjecí roletě elegantnější a zdobnější. Na římskou roletu také můžete použít jakýkoliv typ látky, od tenké, průsvitné, až po těžkou blackoutovou látku. Látka může být i dvojitá. Pokud nechcete vidět zvenčí rubovou stranu látky, je možné sešít dvě látky k sobě tak, aby směrem do místnosti i ven byla vidět lícová strana látky.

Speciální rolety

Na trhu jsou i rolety, které prodejci nazývají roleta „Den a noc“, Duo-Rollo, Twinrollo. Jedná se o roletu, která má dvě látky, kde se střídají zatemňující pruhy a průsvitné pruhy. Posunutím látek prostřednictvím řetízku, tak můžeme docílit částečného zastínění nebo úplného zastínění. Rolety se dají také samozřejmě úplně vytáhnout. Tyto rolety jsou velmi efektní, takže pokud chcete interiér zjemnit, doplnit látkami, odclonit od pohledů zvenčí a zároveň nemáte příliš místa na záclony a závěsy, pak jsou tyto rolety správnou volbou.

Nevýhodou všech rolet je nemožnost otevření oken, aniž byste nemuseli roletu vytáhnout.

Plisé

Plisé řeší problém s otevíráním oken. Plisé se instaluje nejčastěji do okenního křídla, tudíž můžete větrat úplně nebo na ventilaci, aniž byste stínění museli vytahovat. Výhodou je také, že plisé můžete instalovat na atypické tvary oken (např. kruhová, trojúhelníková nebo šikmá okna). Plisé může zastínit jak celé okno, tak i třeba jen část. Podél zasklívací lišty rámu okna, je totiž instalována vodící lišta, díké které můžete plisé shrnout do jakékoliv polohy. Nevýhodou plisé je, že působí na pohled trochu technicky, stejně jako horizontální žaluzie. Plisé se totiž skládá do harmoniky pomocí lanek, která jsou prostrčena skrz otvory v látce. Právě tato lanka kazí vzhled rolety a navíc otvory jsou hodně viditelné, protože skrz ně prochází světlo.

Plisé se vyrábí i ve variantě označované jako Plisé „den a noc“. Jedná se o dvě rozdílné tkaniny tvořící plisé, kde jedna tkanina je průsvitná a druhá zatemňující. Tudíž si můžete vybrat, jestli chcete nechat světlo prosvítat nebo ne.

Manuální vytahování a zatahování plisé je pomerně pracné, proto bych u této varianty stínění raději volila elektrický pohon s dálkovým ovládáním.

Plisé Duette

Duette je obdobou klasického plisé. Na rozdíl od něho se však jedná o dvě spojené tkaniny tvořící díky skladům takové komůrky. Mohou být průsvitné i zatemňující. Pokud zvolíte látky opatřené z vnitřní strany hliníkovou vrstvou, zabraníte tak prostupu tepla do místnosti a úniku tepla ven, a to dle výrobců až o 78 %. Duette lze instalovat i ve variantě „den a noc“. Je to elegantní stínění s praktickými výhodami, které je však za trochu vyšší cenu.

Japonská stěna

Japonská stěna je taková obdoba závěsů, avšak v rovném provedení. Jedná se o několik vedle sebe jdoucích látkových panelů o stejné šířce. Vyniknou především ve velkých místnostech. Pro každý panel můžete zvolit jinak barevnou látku nebo potisk, a opticky tak rozčlenit velkou okenní plochu. Japonská stěna nezabere příliš místa do prostoru, ale je dobré mít po stranách okna prostor pro 40-60 cm široký panel, aby panel nezasahoval do okna.

Categories: Rodinné domy
cs_CZ